Wilsum.info

Wapen wilsum
  • Wilsum
  • Wilsum
  • Wilsum
Laatste Tweets
22 april 2018 - Wilsum.info
RT @gvaandering: Zomerdag in april: lekker pootje baden bij Wilsum @Wilsuminfo https://t.co/ofZWes5ROy
22 april 2018 - Wilsum.info
RT @JKlappe: Wat een pracht! Heerlijke #wandeling vandaag, o.a. langs deze prachtige #kievitsbloemen . @indeijsseldelta @Wilsuminfo #laarze…
22 april 2018 - Wilsum.info
@AlbertBoeve En loonbedrijf Fix begrepen wij later. Beide bedrijven hebben hun materieel beschikbaar gesteld.

Het Sint Andries Gasthuis

Het Sint Andries Gasthuis was vroeger een huis voor gasten, vreemden, later werd het meer een ziekenhuis en een huis voor armen, wezen, invaliden en bejaarden. Het was genoemd naar de apostel Andreas, visser van beroep, beschermheilige van o.a. boerenknechten, vishandelaars, vissers, visverkopers en zwangere vrouwen. Er was in 1575 nog een gasthuis aanwezig, ook wordt het nog vermeld in 1611 en 1613 waarna het waarschijnlijk in verval is geraakt, en is het overgegaan in een stichting, met enkele stukken land, en de huur van een huisje als inkomsten, waaruit de behoeftigen in Wilsum werden tegemoet gekomen.

In 1848 werd het Sint Andries Gasthuis opgenomen in het burgerlijk armbestuur, wel bleef de naam van het Sint Andries Gasthuis behouden.

De raad van IJsselmuiden besluit in 1958 om het Burgerlijk Armbestuur per 1 januari 1959 op te heffen, en dus wordt zo ook het Sint Andries Gasthuis opgeheven.